2013 yılı Mart ayı konuları

Hangi Fakülte Kaç Yıl OLacak

  • obis

YÖK taslağına eklenen maddeye göre, üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden bazıları 2 ve 3 yıla düşürülecek. İşte taslaktaki o bölümler...
YÖK taslağına eklenen maddeyle 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik ile bankacılık gibi bölümlerin 2 seneye düşmesi, mühendislik 5, mimarlık ve diş hekimliği 6 yıla çıkacak.

Mimar Sinan Üniversitesi Özel Yetenek Sınav Soruları

  • sanat

2008-2009:
Cam ve seramik:
Kağıdı dilediğiniz gibi ikiye bölüp, iki ayrı görüntü çizerek özgürlük kavramını anlatınız.
Moda tasarım:
Modacı, iki manken eşliginde defilesinin sonunda seyircilere selam veriyor. Mankenlerin giysileri de triko ve dantelden oluşmalı.
Resim:
"Herhangibir mekanda seyyar satıcı, bisikletinin yanında yada üzerinde bir kadın, kukla oynatan bir figür ve bir çocuk"
El sanatları:
"Bir sandık, sayfaları açık eski bir kitap, bir kumaş ve güvercin'den oluşan bir kompozisyon çizin"
Heykel: belirlediğiniz bir mekanda Tavla oynayan iki kişi ve onları seyreden üçüncü bir figür(üçüncü figürün ayakta olması isteniyor)
Grafik:
Herhangibir gazetenin promosyon afişi hazırlanacak. Kağıdın tamamı afiş alanı olarak düşünülecek. Gazeteyi temsil eden görsel mutlaka kullanılacak. Kullanılacak zorunlu metin: "........'den büyük fırsat 30 kupana 3 armağan"

İşte 2018 TYT’de uygulanacak kurallar

  • hayat



TYT Sınav Giriş Yerlerini Öğrenmek için Tıklayınız

Haziran Cumartesi günü yapılacak TYT’ye girecek adayların bilmesi gereken kuralları sizler için derledik.

2018 TYT’DE UYGULANACAK KURALLAR

• Soru kitapçığı ve cevap formları (optik form) her adaya kapalı poşette verilecektir.

• Her soru kitapçığının SORU KİTAPÇIK NUMARASI farklı olacaktır.

• Sorular aynı, soruların ve seçeneklerin yerleri farklı olacağından her soru kitapçığı farklı olacaktır.

• Cevap kâğıtlarında her adayın Fotoğrafı, T.C. Kimlik No’su, Adı Soyadı basılı olacaktır.

• Kitapçığınızdaki numarayı cevap kâğıdınıza kodlamayı ve numaranın doğruluğunu ilgili alanda onaylamayı unutmayın.

Bakan Avcı'dan KPSS açıklaması

  • hanci



Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2012'deki KPSS sonrasındaki iddiaların, adayların ÖSYM'ye karşı güvenini zedeleme ve çalışanların emeklerine gölge düşürme amacında olduğunu belirterek, yapılan incelemelerde kopyaya ilişkin hiçbir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Avcı, ÖSYM'ce uygulanan sınavlarda, sınava katılan adayların eşit şartlarda yarışabilecekleri sınav ortamlarının oluşturulması ve sınav güvenliğinin sağlanmasının esas olduğunu belirtti.

Avcı, 2012'deki KPSS sonrasında basında yer alan ÖSYM'yi karalayan ve sınav güvenliğine gölge düşürmeye yönelik iddiaların, adayların ÖSYM'ye karşı güvenini zedeleme ve çalışanların emeklerine gölge düşürme amacında olduğunu ifade etti.

Ehliyet aslanın ağzında

  • Himmet

Avrupa Birliği normlarında düzenlenen yeni taslağa göre direksiyon sınavında temel hataları yapanlar birincide, geçiş önceliği gibi tali hataları yapanlar ise ikinciden sonra başarısız sayılacak

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı'nda, direksiyon eğitimi konusunda önemli düzenlemeler yapıldı. Avrupa Birliği (AB) normlarına göre yeniden düzenlenen Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Değerlendirme Formu'na göre sınav esnasında değerlendirilecek konular ikiye ayrıldı. Birinci bölümde, adayların emniyet kemeri, sinyal verme, direksiyon hakimiyeti, geri viteste kullanma gibi, adayların değerlendirileceği 20 kural belirlendi. Bu 20 kuraldan birini hatalı yapan aday sınavda başarısız sayılacak.

SINAV AKAN TRAFİKTE YAPILACAK

Ehliyet almak zorlaşıyor

  • meb

Milli Eğitim Bakanlığı merakla beklenen Sürücü Kursları Yönetmeliği Taslağı ile ilgili çalışmaları tamamladı.

Yeni taslağa göre teorik ve direksiyon eğitiminde devam zorunluluğuna ağırlık verilecek. Teorik derslere ve direksiyon derslerinde 5'te 1 oranında devamsızlık yapan adayların kurstan kayıtları silinecek. Bakanlık, devam durumunu sürekli takip edecek.

Ehliyet sınavında yeni dönem

  • Himmet

Sürücü kurslarına yönelik yönetmelikte düzenlemeye gidilecek. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmelik taslağı, teorik ders saatinin düşürülmesini direksiyon uygulamasının ise artırılmasını öngörüyor. Buna göre, zorunlu teorik ders 30 saate düşürülecek, direksiyon uygulama sınav süresi 30 dakikaya çıkarılacak.

Daha önce üç ayrı dersten üç ayrı notla gerçekleştirilen teorik sınavların değerlendirmesi ise yeni düzenlemeyle tek sınav ve tek notla yapılacak. Yeni taslakta, direksiyon eğitim alanları zorunlu olmaktan çıkarılarak alternatifli bir şekilde ya direksiyon eğitim alanında ya da simülatörle eğitim yapılması şartı getirildi. Sürücü adayının kendisini yeterli görmemesi halinde sınırsız direksiyon eğitimi alma imkanı sağlanacak. Taslakla zorunlu teorik ders saatleri sayısı da düşürülüyor. Toplam 63 saat olan zorunlu teorik ders saati ise 30 saate düşürülüyor.

Yargıtay'dan özel okul öğretmenine ödenek yok

  • öğretmen

Yargıtay, özel okulda çalışan öğretmene "eğitim ve öğretim hazırlık ödeneği" verilmemesinin haklı fesih nedeni olduğuna dair kararı bozdu.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, özel okullarda çalışan öğretmenlere ''öğretim yılına hazırlık ödeneği'' verileceğine dair bir düzenlemenin bulunmadığına ve sözkonusu hakkın ödenmediğinden bahisle iş akdinin haklı olarak feshedilemeyeceğine hükmetti.

Bir özel okul öğretmeni, her yıl eylül ayında ödenen eğitim ve öğretim hazırlık ödeneğinin kendisine verilmediğini belirterek, iş akdini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, öğretime hazırlık tazminatı ve kalan ücretin kendisine ödenmesi için yerel mahkemeye dava açtı.

Yerel mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi.

MEB'den öğretmenler için il içi değişiklik uyarısı

  • öğretmen

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB), öğretmenlerin il içi atama tarihlerini açıkladı...

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, öğretmenlerin il içi özür durumuna bağlı yer değişikliklerinin 11-28 Şubat tarihleri arasında, valiliklerce bilgisayar ortamında gerçekleştirileceği bildirildi...

Öğretmenlere müjdeli haber!

  • öğretmen

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç: "Başbakan, grup toplantısında öğretmenlerle ilgili müjde verecek" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın 12 Şubat Salı günü TBMM'deki AK Parti Grup Toplantısı'nda öğretmenlerle ilgili bir müjde açıklayacağını söyledi.

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 'nın sunum yaptığını anlatttı ve Bakan'ın şubat ayı içindeki eş durumu atamaları konusunda bilgi verdiğini ifade etti.

İl dışı atamalaların tamamlandığını söyleyen Arınç, il içi eş durumu atamalarının da tamamlanacağını belirtti.

Arınç, okullarda süt dağıtımı uygulamasının da devam edeceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, öğretmen atamalarına dair net konuştu!

  • öğretmen

Başbakan Erdoğan, vatandaştan gelen soru üzerine, Şubat ataması diye bir şeyin olamadığını, atamaların Ağustos ayında yapılacağını söyledi.

Aralarında Erciyes Kayak Merkezi'nin de yer aldığı tesislerin toplu açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , tören sırasında ''Şubat ataması bekliyoruz'' diye kendisine seslenen bir vatandaşla ilgilenmesi için AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı görevlendirdi.

Başbakan Erdoğan, aynı kişinin öğretmen atamaları yla ilgili soru sorması üzerine, ''Ben sizi aldatan olmayacağım. Şimdi sizler şu anda öğretmen olmuşsanız, mesleğin içindeyseniz, bunlardan dolayı, eş durumuna ilişkin Şubat tayinleriyle ilgili açıklamayı yaptık. Öğretmen liğe adım atmamış olanlarla ilgili atılmış adımımız yok, böyle bir şey şu anda speküle ediliyor. Tekrar imtihanlara girin, hakkınızı kazanın. Şubat ataması diye bir şey yok, sizi aldatmayalım. Ağustos'ta atama yapacağız ama kazanan için yapacağız'' diye konuştu.

Öğretmenlere ilk alan sınavı 2013'te

  • öğretmen

Yaklaşık 400 bin adayı ilgilendiren öğretmen alımına ilişkin yeni düzenlemede ayrıntılar netleşti.

Öğretmen atamasında iki aşamalı sınav uygulaması ilk olarak Temmuz 2013'teki KPSS sırasında yapılacak. Adaylara, genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri konularının yanı sıra mezun oldukları branşla ilgili sorular da sorulacak.

Sorular, alan sınavı, rehberlik, din kültürü, Türkçe, beden eğitimi, İngilizce, görsel sanatlar gibi 17 farklı branş için hazırlanacak. Alan sınavının genel puana etkisi ise yüzde 30 olacak. Yeni sistemle genel kültür ve genel yetenek yüzde 20'şer, eğitim filmleri testi ise yüzde 30 ağırlıklı olarak hesaplanacak.

Taslakla ilgili son kararı ise Bakan Ömer Dinçer verecek. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de en çok rehberlik branşında öğretmen ihtiyacı var. Rehberliği, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce takip ediyor.

ÖSYM tarihinde ilk defa öğretmenlere alan sınavı yapacak

  • öğretmen

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, öğretmen alımında 15 alanda sınav yapacaklarını belirterek, hazırlıkların devam ettiğini bildirdi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'ya nezaket ziyaretinde bulundu. Memur-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleşen ziyarette, sınav güvenliği başta olmak üzere çeşitli konular görüşüldü.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer'in de yer aldığı ziyarette konuşan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, milyonlarca gencin geleceğinde belirleyici olan sınavların güvenliği konusunda titiz davranılması, çalışanla çalışmayanın mutlaka ayırt edilmesi gerektiğini vurguladı.